DENİZİN İHTİŞAMLI DÜNYASI


DENİZLER HAKKINDA BUNLARI

Deniz kobrası, dünyanın en zehirli yılanıdır.
Yunuslar, gözleri açık uyurlar.
Hipopotamlar insandan daha hızlı koşarlar.
Yeni Zelanda Güneybatı Pasifik Okyanusunda, iki büyük ada ve birçok küçük adalar üzerinde kurulmuş, 34°25’-47°17’ güney enlemleri ve 166°27’-178°35’ doğu boylamları arasında yer alan bir güney yarım küre ülkesi.
Istakozların kanı mavi renktedir.
Zürafalar yüzemez
Kirpiler suda batmaz.
Deve deniz suyu içebileceği gibi bir defada 250 litre su da içebilir.

 

BİLİYOR MUYDUNUZ......


deniz araştırmacılığının tarihçesi

 

deniz müzesine doğru

 Antalya Kent Müzesi Proje Hazırlık Merkezi tarafından  2008 yılında açılacak  “Antalya ve Deniz Sergisi”nin hazırlık çalışmaları kapsamında düzenlenen atölyede, iki gün boyunca kentin denizle ilişkisinin tarihsel gelişimi, deniz ticareti, su sporları ve bunların sergileme önerileri tartışıldı.   Bu atölyeyle birlikte altyapısı oluşturulan serginin kentte, Deniz Müzesi açılmasına da öncülük edebileceği üzerinde duruldu.

 

 Antalya ve Deniz Atölyesi, Antalya Kent Müzesi Projesi, Deniz Ticaret Odası Antalya  Şubesi ve Anfaş’ın ortaklığıyla 5-6 Nisan 2008 tarihlerinde BOAT Show Fuarı kapsamında Expo Center Fuar Alanı’nda gerçekleştirildi.

Antalya Kent Müzesi Proje Hazırlık Merkezi tarafından  2008 yılında açılacak  “Antalya ve Deniz Sergisi”nin hazırlık çalışmaları kapsamında düzenlenen atölyede, iki gün boyunca kentin denizle ilişkisinin tarihsel gelişimi, deniz ticareti, su sporları ve bunların sergileme önerileri tartışıldı.  Bu atölyeyle altyapısı oluşturulan serginin kentte, Deniz Müzesi açılmasına da öncülük edebileceği üzerinde duruldu.

Atölyenin ilk gününde Akdeniz Üniversitesi Arkeoloji Bölümü’nden  Doç. Dr. Gül Işın “Antik Çağlarda Anadolu Akdeniz’i” ,  Prof. Dr. Havva İşkan Işık  “Patara Deniz Feneri” ,  Antalya İl Kültür ve Turizm Eski Müdürü Musa Seyirci “Yörük Kültüründe Akdeniz”, Georgetown Üniversitesi  Tarih Bölümü’nden Prof. Dr. Gabor Agoston  “XVI. Yüzyılda Osmanlı Bahriyesi, Korsanlık ve Alanya-Antalya Sahilleri”, Uzman Arkeolog Balık Adam Serdar Akerdem “Antalya’da Sualtı Araştırmacılığının Tarihçesi”, İstanbul Deniz Müzesi Komutanlığı Temsilcisi, Öğretmen Kıdemli Binbaşı Ersan Baş “İstanbul Deniz Müzesi Kayıtlarında Antalya”  konularındaki görüşlerini atölyeye katılanlarla paylaştılar.

Atölyenin ikinci gününde ise Ayvalık Marina Müdürü Zafer Ergül “Antalya’da İskeleden Marinaya, İş Adamı Ata Küner “Antalya Limanı Balıkçıları, Hamalları, Kaptanları” ,  Resam Nevin Doman  “Antalya Feneri ve Fenerlerin Denizcilik Yaşamındaki Yeri” , Antalya Akdenizi’ni Müzeleştirme Üzerine Öneriler Ve Değerlendirmeler bölümünde ise Kemer Marina müdürü Cüneyt Koşu, Kemer Anıt Müze Girişimcisi Hakan Girit , koleksiyoner Mustafa Aydemir, Antalya’da Deniz Sergisi’nin tasarımı üzerine önerilerini ilettiler.

Antalya Kent Müzesi Kurucu Küratörü Orhan Silier atölye ile ilgili olarak şunları söyledi: “Kent Müzesi Projesi çerçevesinde Antalya’nın tarihi anlatılırken Antalya’nın denizine ilişkin olarak söyleyeceklerimizi de ‘Antalya’da Deniz Sergisi’ ile dile getireceğiz. Bu sergi en sonunda Antalya’nın hak ettiği bir Deniz Müzesi’nin kurulmasına yol açacak.”

Atölye de ayrıca Antalya Kent Müzesi Projesi Sözlü Tarih Çalışmaları kapsamında Antalya’nın en eski kaptanı “Sülü Kaptan”la yapılan görüşmeden bir bölüm ve  “İstanbul Tarih ve Deniz Şenliği Belgeseli” gösterildi. BOAT Show Fuarı kapsamında EXPO Center’da gerçekleştirilen atölyeyi çok sayıda fuar ziyaretçisi ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri takip etti. Atölyenin sonunda tüm katılımcılarla, Antalya’da Deniz Sergisi’nin nasıl tasarlanacağı üzerinde duruldu.