DENİZİN İHTİŞAMLI DÜNYASI


KİM BU GEMİ?????????????

12.11.2008 11:19

 

Sismik-1 gemisi İTÜ'ye veriliyor
Sismik-1 araştırma gemisi, İTÜ Denizcilik Fakültesine bağışlanıyor. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye, Amerika’dan gelecek yeni araştırma gemisi "Ewing"in yolunu gözlüyor.
11 Ekim 2005 15:47
Deprem, petrol ve deniz araştırmalarının emektarı MTA Sismik 1 sessiz sedasız ıskartaya çıkarıldı. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye, şimdi Amerika’dan gelecek yeni araştırma gemisi Ewing’in yolunu gözlüyor. Ege adaları, Kardak krizi gibi birçok konuda Sismik 1’in varlığı Türkiye’nin elini güçlendirir. 1980’lere kadar petrol araması ve liman tarama çalışmalarında kullanılan gemi, en önemli ilmi çalışmalarını 1994—2000 yılları arasında yapar.
Türkiye, 1974 Kıbrıs Barış Harekatı’ndan hemen sonra Ege Denizi’ne yönelik stratejik bir karar alır: Ege’de acilen petrol etütleri yapılmalı. Böylece, Türkiye ile Yunanistan arasında Kıbrıs’tan sonra bu kez de kıta sahanlığı sürtüşmesi başlar. Ancak, Ege’de petrol aranabilmesi için bir araştırma gemisine ihtiyaç vardır. Elinde bu çapta gemi bulunmayan Türkiye, Norveçli bir deniz araştırma gemisiyle anlaşma imzalayarak acilen işe koyulur. Ama, bu anlaşmanın şartlarını tek taraflı olarak yerine getirmeyen Norveç, ambargonun da etkisiyle Ege’deki araştırmaları yarıda bırakır. Başbakanlık ve Genelkurmay Başkanlığı’nın araştırma gemisi bulunması talimatı, o güne kadar işçi yatakhanesi olarak kullanılan emekli Hora gemisinin yeni ufuklara yelken açması anlamına geliyordur. Marmara’nın ilk haritalarını o çıkardı

—————

Geri